• 08.03.2018

ДЕН НА МАМА И НА ВСЯКА ДАМА! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ЖЕНИ!

 

Любим празник за едни, отричан от други. 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях .

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

При пожар във фабрика за дрехи в Ню Йорк загиват повече от 150 работнички. Инцидентът, с изключително висока смъртност, се приписва на липсата на мерки за сигурност.

На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г. На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Република Македония и Монголия.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

 • 12.02.2018

Уважаеми клиенти и партньори,
Представяме на Вашето внимание новата футуристична линия LED прожектори на чешкия производител EMOS – FUTURA2. Алуминиев корпус, стъклен дифузер, стилен и модерен дизайн. Благодарение на Slim дизайна си, могат да бъдат инсталиран почти навсякъде. Едни от най-малките на пазара. Предлагат се във вариант 10W, 20W и 30W. Техническите им характеристики може да видите ТУК
LED прожектор EMOS ZS1821, 20W

 • 08.08.2017

Уважаеми клиенти,

температурите растат, а при нас цените падат! За да не Ви изненада времето предлагаме на Вашето внимание Метеорологични станции на чешкия произодител EMOS. Всички предложения може да разгледате ТУК

 • 02.08.2017

Уважаеми клиенти и партньори,
Electro-portal.eu разширява продуктовата гама. Предлагаме на Вашето внимание продукти на полската фирма ORNO – една от най-големите полски компании в сектора на електро продуктите и сигурността. Фирмата е създадена през 1989г. и днес се е наложила като лидер не само в Полша, но и Унгария, Словакия, Чехия, Белгия, Литва, Латвия.Всички продукти може да разгледате тук

 • 10.04.2017

Серията NILOE на LEGRAND се променя! Сега е още по-лесна за инсталация!
Вечната класика от Legrand, серия NILOE се променя! Новостите:
*Декоративните рамки се фиксират без инструменти.
*Механизмите заемат по-малко място в конзолата е се монтират по-лесно
*Автоматични клеми на контролните механизми за бърза и лесна инсталация на кабела.Големи бутони за по- лесното му освобождаване
*Възможност за добавяне на LED индикатор.Светлината е видима през стандартните полупрозрачни лицеви панели.
*Солидна изолирана монтажна рамка.Нови монтажни скоби за по-добро закрепване.
*P2X защита за напълно безопасна инсталация
*Контактите са готови за свързване: отворени клеми за по-бърза инсталация
*Детска защита вградена в механизма на контактите
ЛЕСНО И ДОСТЪПНО ЗАРЕЖДАНЕ НА БАТЕРИИ
*
2P+E контакт с USB зарядно,идеален за заместване на съществуващ контакт.
*Контакт с две гнезда за зареждане:1 микро USB с поставка за устройството и 1 стандартно USB
*Двойно USB зарядно
КОМПАКТНИ РЕШЕНИЯ И ПО-ВЕЧЕ ФУНКЦИИ В ПО-МАЛКО ПРОСТРАНСТВО
*
2P+E Двоен контакт в обща конзола
*Комбинирана розетка RJ 11 + RJ 45 Cat. 5e
*Девиаторен ключ + бутон
*Троен ключ
*Трипозиционен ключ за управление на щори
УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗТОЧНИЦИТЕ НА СВЕТЛИНА И ПОВЕЧЕ СПЕСТЕНА ЕНЕРГИЯ
ВЕЧНА КЛАСИКА С 10 ЦВЯТА ДЕКОРАТИВНИ РАМКИ

*Бял
*Крем
*Червен
*Алуминий
*Лилав
*Какао
*Сив
*Бронз
*Тъмно дърво
*Светло дърво

Новия каталог може да разгледате тук


 

 

 • 03.04.2017

Резултат с изображение за всичко за автоматизацията на дома     Автоматизация на дома

Възможностите за управление на дома са ограничени единствено от границите на вашето собствено въображение, защото системата може да интегрира практически всичко във вашия дом – от озвучителната техника и домашното кино до системата за сигурност, отоплението, гаражните и входни врати, както и поливната система в градината.  С едно докосване филмът започва, щорите падат, а силата на звука е идеално настроена. Когато слънцето залезе, лампите на външното осветление се включват, а вечер къщата автоматично се заключва. Сутрин е и е време да оставим децата на училище. Докато стигнем до офиса, вече се чудим — “А дали затворих гаражната врата?” Проверете това от мобилния си телефон и спестете време и усилие от повторното връщане у дома.
Краят на работния ден наближава, а с това и прибирането вкъщи. Но какво ни очаква там, особено през зимните месеци? Студен и недружелюбен дом. Нека променим това. С едно докосване на вашия мобилен телефон задействате отоплението у дома. И сега вече вечерта може да започне приятно…
Всичко това може да бъде реалност! Разгледайте нашите предложения на  http://goo.gl/UICQy3

 • 23.03.2017г.

Резултат с изображение за led light  Нови материали в съвременното светодиодно осветление

Съвременните LED осветители стават все по-прозрачни и сливащи се с интериора благодарение на еволюцията при производствените материали. Сред водещите тенденции в областта на модерното светодиодно осветление са по-малките габаритни размери, по-тънките и компактни корпуси, както и все по-интегрираните осветителни системи, които предлагат подобрена ефективност, а на практика са почти невидими.
Tехнологията Remote Phosphor
Една от най-значимите иновации в LED осветлението през последните години е технологията Remote Phosphor, при която фосфорът е практически отделен от светодиода и интегриран в разсейвателя. По този начин се постигат много по-широк ъгъл на осветяване и по-голяма свобода при дизайна в комбинация с по-малки производствени разходи. Фосфорът, сам по себе си, не е нов материал в LED осветлението. Традиционно той се нанася като покритие върху сините светодиоди, за да промени светлината им в бяла.

Технологията Remote Phosphor се използва в различни приложения от системи за осветление под шкафове до high-bay осветители за високи тавани, но все още сравнително високата й цена възпрепятства масовото й възприемане в битовото, комерсиално и индустриално осветление. В търсене на оптималното решение, голяма част от разработките в осветителния бранш са насочени към постигане на още по-голяма ефективност. На дневен ред при новите фосфорни материали е червеният фосфор, който излъчва в много тясна честотна лента (narrow-band red phosphor). На практика, с него се постига подобрена ефективност, тъй като не се губи светлина в дългата част от червения спектър.

Формовъчен силикон
Тенденцията към все по-тънки и компактни корпуси при LED осветителите поставя стъклото сред по-рядко изполваните материали. Много производители в сферата на светодиодното осветление търсят алтернативи поради отличните му термични и оптични характеристики. Основен недостатък на този традиционен материал е липсата на гъвкавост. Сред технологиите, масово използвани като

заместители на стъклото в LED осветлението
доскоро, са поликарбонатът и PMMA (полиметилметакрилат). Формовъчният силикон обаче е на път да ги измести от челните позиции сред алтернативите, обещавайки много нови възможности за индустрията. Той комбинира доказаните свойства на термопластите с оптичните характеристики на стъклото. Този материал е устройчив на високи температури, високи дози ултравиолетово облъчване и високи плътности на светлинния поток. Всички тези предимства на формовъчния силикон го правят подходящо решение дори за критични индустриални приложения.

Галиев нитрид като субстрат
Първото поколение светодиодни осветители използват комбинация от галиев нитрид (GaN) и субстрат от различен материал – стъкло, силициев карбид, сапфир. През последните години няколко от големите производители в сферата на LED осветлението започнаха разработки и пуснаха на пазара осветители, при които субстратният слой също е направен от галиев нитрид. Използвайки един и същи материал за двата слоя спомага за по-голямата надеждност на диода, дори при изключително висока плътност на мощността.

Тези възможности са познати от години на повечето LED производители, но високите цени на галиевия нитрид доскоро не позволяваха пазарната реализация на концепцията. GaN-on-GaN технологията направи възможно и производството на светодиоди, излъчващи в целия спектър, включително виолетовия.

Източник: "Инженеринг ревю"

 

 • 21.03.2017г.

ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!

Първа пролет е денят, през който настъпва пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на тази на нощта. Астрономическата пролет в северното полукълбо тази година настъпи точно на 20 март в 12:28 часа българско време!
Според Григорианския календар, въведен на 4 октомври 1582 г., една календарна година има 365 дни. На всеки 4 години се добавя един ден за компенсация – 29 февруари. На всеки 4 века се пропускат 3 високосни години (на всеки кръгъл век, който не се дели на 4 – напр. 17(00 г.), 18(00г.) и 19(00 г.), а 20(00 г.) е високосна). Средната продължителност на григорианската година в 4 века е 365,2425 дни, в рамките на един век е 365,25 дни, а реалната астрономическа тропична година има 365,242374 дни. Т.е. всяко равноденствие избързва спрямо григорианския календар всяка година. Освен това часът на равноденствието зависи силно от това дали съответната годината е високосна или не.
Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – тя варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна.
Пролетното равноденствие е свързано с много обичаи и традиции по света, които и до днес преплитат в себе си езически и християнски вярвания.
Така например още в древността денят на пролетното равноденствие е бил важен религиозен празник. Остара например е само едно от имената, използвани за честването на възраждащата се природа. Предполага се, че от името Ostara произлизат английското Еaster и немското Ostern, които означават Великден.
Предшествениците на келтите пък са създали много паметници, които са се използвали за предсказване и наблюдаване на равноденствията и слънцестоенията.
В Централна Америка и до ден днешен хиляди хора се събират всяка година пред пирамидата на Бог Кукулкан в Чичен Ица, Мексико по време на пролетното равноденствие. Персийската нова година започва в деня на пролетното равноденствие. Това е и първият ден от Иранския календар. При славянски народи, преди християнизацията, по време на пролетното равноденствие се е празнувала Масленица (Сирни Заговезни). През езическите времена празникът е бил свързан с настъпването на пролетта, разцъфването на природата и слънчевата топлина.
В края на седмицата пък ще преминем към лятното часово време. В 3:00 часа на 26 март трябва да настроим часовниците си с един час напред. Лятото ще дойде на 21 юни. Продължителността на деня и нощта отново ще е приблизително равна с настъпването есента. Тази година есенното равноденствие е на 22 септември
.
 • 13.03.2017г.

   МЕСЕЦ НА ВИДЕОДОМОФОННИТЕ СИСТЕМИ В ELECTRO-PORTAL

Уважаеми клиенти, представяме на Вашето внимание видеодомофонни системи на чешкия производител EMOS. Гаранцията е две години, а качеството е ПЪРВОКЛАСНО. Съвременен и елегантен дизайн, сигурност и функционалност, абсолютен комфорт, лесен монтаж! Може да разгледате нашите предложения в секция ПРОМОЦИИ!

 

 • 27.06.2016 г.

Уважаеми клиенти,
от днес можете да правите Вашите поръчки през новата платформа на Electro-portal.eu. Променихме и визията на сайта, за да бъде пазаруването при нас по-лесно и приятно.

 •  17.05.2016 г.

Уважаеми клиенти,
от днес можете да се възползвате от нашите нови промоции на LED фенери.
Светодиодните фенери са иновативни варианти, които заменят старите фенери с халогенни крушки. Основно предимство е това, че диодите не се нагряват и не излъчват топлина, а само светлина.

Желаем Ви приятно пазаруване.

 •  10.05.2016 г.

Уважаеми клиенти,
от днес можете да се възползвате от нашите нови промоции на LED крушки Е14 и Е27.
Светодиодните крушки заместват директно халогенните. Те са универсални и пасват на стандартните фасунги. Предимствата им пред енергоспестяващите и крушките с нажежаема жичка са много: по-ниска консумация на електроенергия, в пъти по-дълъг живот, висок индекс на цветопредаване и възможност за димиране.

Желаем Ви приятно пазаруване.

 •  03.05.2016 г.

Уважаеми клиенти,
от днес можете да се възползвате от нашите нови промоции на мултиметри и тестери.

Желаем Ви приятно пазаруване.

 •  18.04.2016 г.

Онлайн магазин Electro-portal.eu непрекъснато разширява гамата от предлагани продукти. При нас вече можете да откриете богат избор от LED фенери, разклонители и TV стойки.

Желаем Ви приятно пазаруване.

 • 01.03.2016 г.

Честита Баба Марта! Да сте живи и здрави!

 •  01.02.2016 г.

В Electro-portal.eu вече предлагаме и светодиодно осветление!

 •  01.01.2016 г.

Екипът на Electro-portal.eu Ви приветства с Добре дошли в новия ни електронен магазин!